Istorija

Istraži naš rast od osnivanja 2009. godine. Postigli smo neke ključne prekretnice i proširili se širom sveta više nego što smo ikada mogli zamisliti.

Internacionalna istorija programa

 1. Početak

  Peter Vandor je osnovao Social Impact Award kako bi saznao da li postoje društveni preduzetnici u Austriji. Njegova potraga je bila uspešna – prva SIA nagrada je osvojena od strane Project-E, škole za siročad u Etiopiji.

 2. Širenje van granica Austrije

  Social Impact Award širi se izvan Austrije. Zahvaljujući inovativnom modelu licenciranja i podršci Impact Hub Praga i Ropot-a, program je došao u Češku Republiku i Rumuniju.

 3. SIA internacionalna mreža

  SIA je aktivna u 10 zemalja širom Evrope i podržava preko 4000 društvenih preduzetnika. Jedan od pobednika SIA-e Jakob Detering preuzima ulogu izvršnog direktora i ubrzava razvoj inkubacione faze programa i SIA zajednice.

 4. Prvi SIA Samit

  Prvi SIA Summit održan je u Beču i okuplja pobednike inkubacija iz celog sveta.

 5. Zastupljenost u celom svetu

  Aktivna u 20 zemalja širom Evrope, Afrike i Azije, SIA stiže do preko 6000 mladih društvenih preduzetnika. Inkubacija je preoblikovana kako bi se povećao fokus na mentorstvo i izradu prototipova.

 6. Rezilijentnost u doba pandemije

  Tokom pandemije COVID-19, SIA je digitalizovala ceo svoj program i podržala hiljade mladih društvenih preduzetnika da postave društvenu inovaciju u srž oporavka od pandemije.

 7. “Novo normalno“

  Kako se ublažavaju restrikcije izazvane COVID-19, SIA okupljanja uživo polako se vraćaju širom sveta. SIA uspešno proširuje svoje delovanje na četiri nove zemlje: Demokratsku Republiku Kongo, Nemačku, Sloveniju i Ukrajinu.

 8. Godina transformacije

  SIA usvaja hibridni pristup širom sveta i uspešno sprovodi 18 programa u vreme rata, konflikata i krize. 160 pobednika i alumnija okupljaju se u Beču, Austrija, na SIA samitu, prvom od početka pandemije i najvećem u istoriji SIA programa.

Lokalni SIA tim

 1. Nastaje Razlivalište

  Organizacija koja će preuzeti prvu implementaciju SIA programa u Srbiji i nastaviti da ga sprovodi i okuplja mlade oko teme preduzetništva i društvenog uticaja do današnjeg dana.

 2. Prva SIA u Srbiji

  Prvi put se program realizuje i dobija veliku podršku lokalne zajednice i mladih budućih preduzetnika.

 3. SIA Summit u Beogradu

  Najveće godišnje okupljanje društvenih preduzetnika koji su prošli SIA program se po prvi put odigrava u Beogradu i okuplja preko 120 mladih iz svih SIA zemalja.

 4. Prvi regionalni bootcamp za SIA finaliste

  Sa Razlivalištem na čelu i timom organizacija sa zapadnog Balkana odigrava se prvi regionalni bootcamp za finaliste iz celog SIA regiona i time počinje inkubacioni program za tu godinu.

 5. SIA postaje online SIA

  Uprkos globalnoj pandemiji, SIA program se realizuje po planu i uz modifikovan format koji u najvećoj meri prelazi u online prostor.

Lokalni SIA tim

Naš tim neprestano radi na unapređenju kvaliteta programa i produbljivanju njegovog uticaja.

Upoznaj naš tim

Zašto postojimo?

Naš celokupan rad i strateške odluke vođene su jasnom vizijom i misijom.

Zašto postojimo?

Naš uticaj

Od 2009, SIA je podržava više od hiljadu mladih pokretača promene u preko 25 zemalja.

Saznaj više