Navigation

Dobitnici SIA nagrada za 2017. godinu


Eyephones

EYEPHONES naočare podižu bezbednost gluvih osoba u saobraćaju. U okvir naočara su ugrađene LED diode koje svetlosnim signalima upozoravaju korisnika o neposrednoj opasnosti. Upozorene će aktivirati oni zvuci čija se jačina proceni kao opasnost (npr. sirena automobila na određenoj udaljenosti, zvuk voza koji se približava, škripanje guma, itd..).


Pirate Art

Pirate Art se bavi proizvodnjom kozmetičkih obloga za osobe koje koriste protetička pomagala ekstremiteta. Kupovinom ovog proizvoda osobe sa hendikepom će moći da zaštite i ulepšaju svoju protezu što će im dati više samopouzdanja, potpomoći njihovu socijalizaciju i socijalnu inkluziju.


UrbiGo

UrbiGo je pametna vertikalna urbana bašta namenjena stanovnicima gradova, koja omogućava korisnicima gajenje zdrave, sveže i organske hrane u sopstvenom domu. Izgrađena od ekoloških materijala, na ekonomičan način koristi urbane, gradske prostore stanova, kompanija ili drugih institucija gde se može instalirati. Bašta ima ugrađene senzore za vlagu, temperaturu i svetlost, a korisnik se povezuje sa svojom vertikalnom baštom putem mobilne aplikacije gde prati napredak svojih biljaka u realnom vremenu i dobija notifikacije kada biljkama treba određena nega.


Mini Home

Mini Home predstavlja minimalnu stambenu jedinicu čije su glavne odlike transportabilnost i jednostavnost za sklapanje. Ova jedinica može biti rešenje za socijalno i ekonomski ugrožene grupe, u slučajevima elementarnih nepogoda, migracija i drugih kriznih situacija koje prouzrokuju problem stambenog pitanja. Jedinica se takođe može koristiti i kao kućica za studenta, kućica za igru u dvorištu, sklonište na nekom udaljenom mestu, smeštajna jedinica na festivalu i u kampovima. Ova stambena jedinica može biti nekome dom, nekome privremeno rešenje, a nekome i stil života.


Dobitnici SIA nagrada za 2016. godinu


Prozorište


Studenti zajednici

Ideja je nastala kao studentska vežba na strukovnim studijama Menadžment u ugostiteljstvu iz Sremskih Karlovaca. Kroz ketering radionicu studenti bi pripremali obroke po pristupačnim cenama za starije sugrađane iz Sremskih Karlovaca i za njih vršili besplatnu dostavu na kućnu adresu. Pored pomoći starijima, ova radionica služi kao edukativni centar i prilika za praksu za studente


Zeleni krovovi

Uočivši sve manje zelenih površina, Zeleni krovovi su odlučili da stvaraju zelene oaze i bašte na ravnim krovovima stambenih zgrada. Na ovaj način pomažu stanarima da uštede čak jedan mesečni račun za električnu energiju tokom godine, ali i da kreiraju zajednički zeleni prostor za druženje, relaksaciju i različite aktivnosti stanara.


Sa problemima na ti

Želja da pomognu mladima da se izbore sa emotivnim problemima pretvorila se u ideju Sa problemima na ti. Kroz psihološke radionice, ali i karijerno vođenje i savetovanje, dve mlade psihoterapeutkinje žele da pomognu mladima. Sve ove usluge bile bi besplatne za mlade Rome i Romkinje.


Dobitnici SIA nagrada za 2015. godinu


Eko gajbice

“Ekogajbice” su osmišljene kao gajbice zdravlja koje se sastoje od lekovitih biljaka- mini gradske apoteke i jestive gajbice koje se sastoje od jestivih i začinskih biljaka - mini supermarketi. Prilagođene svakom prostoru, od prirodnog i recikliranog materijala, zanimljivog dizajna, ekogajbice pomažu u formiranju gradske mreže pčelinjih oaza, omogućavajući da vlasnik ekogajbice stvori lepši kutak za sebe i ljude oko sebe.


Mladi za stare

“Mladi za stare” ima za cilj da pomogne starima i aktivira mlade kroz obavljanje aktivnosti za koje stari nisu u mogućnosti. Neke od usluga koje su ponuđene starim licima su plaćanje računa, kupovina namirnica, preuzimanje lekova,... U cilju očuvanja životne sredine i promocije samooodrživog transporta, mladi pružaju svoje usluge biciklima.


Školski pratilac

Kroz “Školskog pratioca” želimo da deci pružimo bezbedno okruženje za odrastanje. Školski pratilac je lice angažovano da brine o jednom detetu ili grupi dece na određenoj putanji. Angažovanjem “Školskog pratioca” smanjuje se nezaposlenost, roditeljima se pruža usluga sigurnosti njihovih najmilijih i štedi dragoceno vreme, a zajednici uliva poverenje u njene članove.

Almost there

You need to register in order to submit your bulletin & vote.

× close