1. Naslovna strana
  2. Zajednica
  3. Studenti su nepresušan izvor inspiracije i inovacije; svakodnevno smišljaju nešto novo i imaju ideje koje mogu da promene svet - Branka Novčić

Studenti su nepresušan izvor inspiracije i inovacije; svakodnevno smišljaju nešto novo i imaju ideje koje mogu da promene svet – Branka Novčić

Branka Novčić, asistentkinja na FON-u u Beogradu jedna je od najvoljenijih i najcenjenijih među studentima. Branka je i sama studirala na FON-u, gde je i osvojila brojne nagrade na međunarodnim […]

Branka Novčić, asistentkinja na FON-u u Beogradu jedna je od najvoljenijih i najcenjenijih među studentima. Branka je i sama studirala na FON-u, gde je i osvojila brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima. Sada je posvećena poboljšanju iskustva studenata i pomaže im da nauče praktične veštine za „stvarni svet“.  

Branka je takođe i član SIA Žirija i aktivno promoviše SIA-u i društveno preduzetništvo među studentima. Popričali smo o njenom radu sa studentima i društvenom preduzetništvu uopšteno.

Reci nam nešto o radu sa studentima. Kako si odlučila da želiš da ostaneš na fakultetu?

Branka-umanjenoNa fakultetu sam ostala da radim prilično slučajno, prvenstveno sa idejom da „kupim malo vremena“ za odluku u kojoj kompaniji bih da radim. Međutim, ispostavilo se da je ovo bila jedna od najboljih odluka koju sam donela. Imajući u vidu da sam se još kao student bavila studijama slučaja i išla na takmičenja, nastavila sam da se bavim ovom oblašću samo sa druge strane kao mentor. Upravo iskustvo u rešavanju poslovnih studija slučaja mi je veoma pomogla kada sam počinjala da radim sa studentima, jer se moj način rada bazira na učenju kroz primere i prenošenju praktičnih znanja. Danas je za mene trenutak kada uđem u salu najvredniji deo mog posla jer sam svesna priveligije koju imam i uticaja koji ostavljam na te mlade ljude.

Komuniciraš sa studentima na svakodnevnom nivou. Da li vidiš inovacije u načinu na koji razmišljaju o biznisu?

Studenti su nepresušan izvor inspiracije i inovacije; svakodnevno smišljaju nešto novo i imaju ideje koje mogu da promene svet. Na nama je da ih pravilno usmerimo i podržimo njihove želje i damo im potrebna znanja da ostvare sve što su naumili.

Kako si se zainteresovala za oblast društvenog preduzetništva?

Za društveno preduzetništvo sam se zainteresovala kada smo se 2011. godine prijavili za učešće na Hult Global Case Challenge-u, globalnoj crowd sourcing platformi za teme društvenog preduzetništva. Da budem iskrena, pre toga nisam previse znala o ovoj temi, ali smo se svi za veoma kratko vreme informisali i počeli da radimo na projektu namenjenom najsiromašnijim ljudima na planeti na temu vodo-snabdevanja i sanitarija.

Nemojte da bežite od društvenog preduzetništva, jer radeći na projektima vezanim za ovu oblast možete da zaradite novac i ne bavite se socijalom.

Da li pričaš sa studentima o društvenom preduzetništvu i kako reaguju na njega?3

Deo mog rada sa studentima je i predstavljanje uspeha koje su timovi FON-a imali na svetskim takmičenjima. Kako se ispostavilo, naša dva najveća uspeha bila su upravo na Hult Global Case Challenge-u 2011. i 2012. kada smo bili predstavnici Evrope na globalnom finalu, gde smo oba puta imali zapaženi rezultat. Tako da su naši student informisani pre svega o tome, a onda je moj zadatak da im približim čime smo se to mi to bavili i zašto smo bili tako uspešni. Reakcije studenata su iz godine u godinu sjajne i sve više njih se zanima za ovu temu, a svakako smo podigli svest o značaju društvenog preduzetništva među našim studentima i srušli neke tabue.

Tvoja ekspertiza je iz oblasti marketinga i odnosa sa javnošću. Koliko je to polje bitno za razvoj ekosistema društvenog preduzetništva u Srbiji?

U razvoju biznis modela marketinga ima svuda, ali je daleko važnije razumevanje samog problema i adekvatno prepoznavanje potreba i osobina ciljnih grupa. Zapravo u tim početnim koracima razvoja poslovnog modela, analiza tržišta i segmentacija su dve faze zbog kojih najčešće škripe poslovni modeli. Ukoliko se ovaj deo uradi kako treba, sama implementacija marketing plana je šlag na torti cele priče. Dakle, razumevanje probelma, analiza tržišta i segmentacija su ključni za uspeh svakog poslovnog modela.

Pridružila si se SIA-i kao član Žirija. Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo u našem programu?

Veoma sa zahvalna svima iz SIA Serbia-je što su me prepoznali kao člana žirija. Sva iskustva koja nosim su dragocena i mislim da je Srbiji neophodno više sličnih inicijativa. Edukacija omladine i mladih o pitanjima društvenog preduzetništva je preduslov da se oblast dalje razvija, a vi to upravo i radite. Hvala vam što ste mi omogućili da budem deo vaše priče.

DSC_1725Šta bi poručila mladima i budućim društvenim preduzetnicima?

Nemojte da bežite od društvenog preduzetništva, jer radeći na projektima vezanim za ovu oblast možete da zaradite novac i ne bavite se socijalom. Društveno preduzetništvo je trenutno vruća tema svih vodećih svetskih kompanija, koje traže način kako da se obrate siromašnima. S toga radite i vi na svojim projektima koji će potencijalno rešiti neke od gorućih socijalnih pritanja.

 

 

Hvala Branki na intervjuu i svojoj ekspertizi kao deo SIA Žirija!