• Upoznavanje – Džeklin Novograc

    Džeklin Novograc (Jacqueline Novogratz) je američka preduzetnica i autorka. Osnivačica je i izvršna direktorka Akumena (Acumen), neprofitnog globalnog venture fonda koji koristi preduzetnički pristup u smanjenju siromaštva. Akumen je dugoročno uložio preko 90 miliona dolara u 80 preduzeća koji su uticali na više od 125 miliona ljudi. Sav novac koji se vrati u Akumen se reinvestira u biznise koji služe siromašnima.

    Džeklin je rođena u SAD, najstarija od sedmoro dece. Diplomirala je na Univerzitetu Virdžinija gde je studirala ekonomiju i međunarodne odnose, a masterirala na polsovnoj školi  Univerziteta Stanford. Naslov njene knjige Plavi Džemper: Premostiti jaz između bogatih i siromašnih u međupovezanom svetu inspirisan je susretom koji je imala u Kigaliju u Ruandi. Tokom jutarnjeg džogiranja, Novograc je ugledala dečaka koji je nosio njoj poznat plavi džemper i nakon što ga je bliže pogledala, ispostavilo se da je to isti plavi džemper koji je donirala pre nekoliko godina u humanitarne svrhe. Ovaj susret je naveo Džeklin na razmišljanje o međupovezanosti sveta, koje i danas utiče na njen rad.

    “I believe that we have a chance to build a world in which all human beings can live with dignity, freedom and choice. It starts with imagining that world and then working together.”

    Karijeru je započela u Čejs Menhetn Banci kao analitičarka međunarodnih kredita. Posle tri godine, nappustila je bankarstvo kako bi istražila kako da napravi veću promenu u svetu. Ovo je dovelo do rada u Africi, kao konsultantkinje za Svetsku Banku i UNICEF. Kao konsultant UNICEF-a u Ruandi kasnih 80-ih, pomogla je osnivanje Duterimbera, prve institucije za mikrofinansiranje u Ruandi. Takođe je osnovala i vodila programe Radionice filantropije i Liderstvo za nove generacije Rokefeler fondacije, pre nego što je osnovala Akumen 2001. godine. Pored ovoga, nadgledala je nastajanje Akumenovog jednogodišnjeg programa stipendiranja koji ima za cilj da izgradi narednu generaciju lidera u civilnom sektoru.

    *preuzeto sa Vikipedije