1. Naslovna strana
  2. Zajednica
  3. UPOZNAJ SOCIAL IMPACT AWARD 2022 FINALISTE!

UPOZNAJ SOCIAL IMPACT AWARD 2022 FINALISTE!

Nakon uzbudljivog perioda edukativnih radionica i druženja sa mladim ljudima u lokalnim zajednicam širom Srbije, sleduje nam period Social Impact Award Inkubacije. I ove godine naš stručni žiri napravio je […]

Nakon uzbudljivog perioda edukativnih radionica i druženja sa mladim ljudima u lokalnim zajednicam širom Srbije, sleduje nam period Social Impact Award Inkubacije. I ove godine naš stručni žiri napravio je izbor između mnogih sjajnih ideja koje će uz pomoć mentora nastaviti da se razvijaju kroz Social Impact Award program. U nastavku je kratak pregled ovogodišnjih 10 finalista zagrejanih za socijalno preduzetništvo.

KO SU NAŠI FINALISTI?

 

Bašta može svašta

Projekat podrazumeva uzgoj organskog voća i povrća, kao i njihovo besplatno isporučivanje u NURDOR roditeljske kuće. Ovaj koncept usmeren je na rešenje problema gladi, poboljšanja ishrane i promociju održive poljoprivrede, a tiče se pre svega pomoći najmlađima i najugroženijima kojima organske namirnice često nisu dostupne. Projekat već funkcioniše uz pomoć brojnih volontera, te je trenutni cilj proširiti ga  i neposredno doprineti lokalnoj zajednici.

 

Kulturni kutak

80% mladih slobodno vreme provodi bez kulture. Ova poražavajuća statistika inspirisala je projekat namenjen mladim ljudima od 18 do 30 godina, koji za cilj ima stvaranje digitalnog prostora u kom bi se oni na interaktivan način i kroz animaciju upoznali sa različitim kulturno-umetničkim sadržajima. Ovakvo rešenje direktno utiče na probleme informisanosti, širenja interesovanja za kulturne sadržaje i podizanja svesti o važnosti kulturnog obrazovanja.

 

Vunene loptice za održive zajednice

Ovo je ideja Međugeneracijskog volonterskog centra iz Beograda koja podrazumeva stvaranje manjeg naselja, otvorenog za sve ekološki osvešćene pojedince. Na taj način rešili bi se problemi brige o siromašnim, starijim ili usamljenim osobama i deci, uz podizanje svesti o smanjenju zagađenja i upotrebi hemijskih proizvoda u održavanju domaćinstva. Samom izgradnjom naselja rešio bi se socijalni aspekt problema, dok bi vunene kuglice namenjene za sušenje i omekšavanje veša rešile ekološki.

 

Solarized

Tim učenika trećeg razreda srednje škole rešio je da konstruiše uređaj koji se snabdeva solarnom energijom, a koji se može koristiti kao punjač elektronskih uređaja. Smisao projekta je obezbeđivanje  električne energije u svakom trenutku i to uz upotrebu obnovljivih izvora energije. Dugoročni cilj je postepen prelazak na održive izvore energije u svim aspektima života, a unapređenje ovog proizvoda vide kao dobar početak.

 

Zajednički frižider

Tamara i Emilija žele da smanje bacanje hrane, glad i nejednakosti u okviru društva tako što će postaviti frižider u kom građani mogu da ostavljaju ili uzimaju donacije u vidu hrane. Na taj način, pomoć bi bila pružena onima kojima je najpotrebnija, a uticalo bi se i na fenomen klimatskih promena. Ovim devojkama trenutno su potrebni resursi i volonteri kako bi postavile što više ovakvih frižidera na različitim lokacijama u Beogradu.

 

BioCraft

Katarina sa drugaricom proizvodi prirodne preparate od lekovitog bilja i u taj posao uključuje žene žrtve nasilja u porodici i iz socijalno ugroženih porodica. Ovaj projekat direktno utiče na smanjenje upotrebe štetnih hemijskih supstanci iz kozmetike, kao i inkluziju i integraciju socijalno ugroženih žena kojima je potrebno sigurno i prijatno radno okruženje i prilika za socijalizaciju.

 

EkoBlok

Mladi tim građevinskih inženjera došao je na ideju da reši problem skupe i neekološke gradnje tako što će uvesti obnovljive građevinske blokove od recikliranih i bio materijala. Ovi blokovi bili bi brzo napravljeni, efikasni i pristupačni, te bi imali uticaj na zaštitu, obnovu i održivo korišćenje kopnenih ekosistema.

 

Oslonac

Deca i mladi u domovima za nezbrinutu decu se, pored loše materijalne situacije, često suočavaju sa problemima pri obrazovanju, najčešće u vidu praćenja i razumevanja školskog gradiva. Tina je prepoznala značaj obrazovanja u savremenom svetu i želi da im pomogne tako što bi organizovala tim volontera koji bi deci bez roditeljskog staranja pomogao u savladavanju gradiva.

 

Će bude tebra!

Ideja projekta pod pokroviteljstvom omladinske organizacije Tebrizam je da obezbedi adekvatan sadržaj za mlade. Na taj način, Jovan, Ana, Lazar, Stefanija i Teodora žele da mladim ljudima približe različite kulturno-obrazovne sadržaje i prošire im vidike.

 

Armilla senzorna narukvica

Ovaj proizvod, koji funkcioniše kao baby alarm, pomogao bi roditeljima sa smetnjama u sluhu i njihovim bebama. Uređaj u vidu narukvice koja emituje vibracije bi takođe doprineo da se ljudi sa smetnjama u sluhu lakše odluče za roditeljstvo, što bi direktno uticalo na sveukupnu ravnopravnost u društvu.

 

Ovim putem poželeli bismo svima da nauče mnogo, steknu preduzetničko iskustvo, upoznaju nove ljude i učine nešto dobro za zajednicu. Srećno!