1. Naslovna strana
  2. Zajednica
  3. Ko su SIA 2018 finalisti?

Ko su SIA 2018 finalisti?

Već smo stigli da se pohvalimo putem društvenih mreža, ali sada je zvanično – bila je ovo najplodnija SIA godina do sada, budući da smo dobili rekordan broj prijava. Među […]

Već smo stigli da se pohvalimo putem društvenih mreža, ali sada je zvanično – bila je ovo najplodnija SIA godina do sada, budući da smo dobili rekordan broj prijava. Među njima je bilo mnogo interesantnih i inovativnih ideja, premda je čak četvrtina bila posvećena ekologiji – reciklaži na raznorazne načine, ozelenjavanju, proizvodnji vozila na obnovljiv energetski pogon. Shodno tome se i nekoliko zelenih ideja našlo u užem krugu, a naš žiri je zatim izabrao deset najboljih.

Kada kažemo „najboljih“ mislimo da smo se pridržavali osnovnih kriterijuma Social Impact Award-a, koji kažu da se najpre ocenjuje inovativnost ideje, izvodljivost i potencijalni uticaj na problem koji rešava. Još jedna zanimljivost tiče se toga da su nam ideje pristigle iz svih delova Srbije, što znači da je karavan SIA radionica koji se održavao čitavog proleća imao odjeka (što nam je od posebne važnosti!).

Da pređemo na stvar – ko je u finalu?

 

Binnup

Binnup je platforma za iznajmljivanje sportske opreme, nameštaja, bicikala, različitih alata, bilo gde i kada, sa bilo kog uređaja. Projekat adresira mlade ljude koji često putuju i sele se zbog posla ili studija, pri čemu svaki put moraju da kupuju nove delove nameštaja, opremu, odeću…sa misijom da podstakne kulturu deljenja i spreči širenje konzumerizma, na platformi će svako moći da iznajmljuje svoje stvari i pronađe one koje su mu potrebne.

Catchstep

Ovaj tim rešava problem nedovoljne povezanosti mladih sa organizacijama civilnog društva. Projekat obuhvata kreiranje sajta i aplikacije na kojima će moći da se vrši pretraga aktivnosti i događaja u organizaciji OCD. Sajt i aplikacija će biti kreirani u skladu sa trendovima korisničkog iskustva, tako da po dizajnu i opcijama budu prilagođeni online navikama mladih. U skladu sa tim, njihove platforme će sadržati integrisanu bazu podataka o tome koje OCD postoje, čime se bave i gde se nalaze, kao i opcije instant komunikacije između mladih i OCD.

Eco Plastic Homes

Ovo je projekat proizvodnje gradjevinskog materijala koji ce se koristiti u građevinskoj industriji. Presovanjem plasticnog otpada i peska u blokove i druge oblike, recikliramo plastiku i umanjujemo njen negativan uticaj na životnu sredinu. Naši proizvodi će biti jeftiniji od standardnih građevinskih materijala, u mnogome cak i boljeg kvaliteta i time pristupacniji stambeno nezbrinutim kategorijama stanovništva.

Mikodrom

Mikodrom je sistem za lako i jeftino gajenje jestivih gljiva u kućnim uslovima uz korišćenje reciklažnog materijala. U odnosu na komercijalne poljoprivredne kulture gljive zahtevaju mnogo manje uloženog vremena, truda i materijala a njihovo gajenje se može realizovati na recikliranom celuloznom otpadu. Gljive ne zahtevaju pesticide a jedini otpad koji njihov uzgoj stvara jesu biorazgradivih ostataka celulozne materije, koja se može iskoristiti za đubrenje zemljišta. Rešenje predstavlja modularnu komoru od recikliranog materijala za uzgoj gljiva u kućnim uslovima.

IsoBillboard

Idejni tvorac želi da reši dva problema: ogromnu količinu plakata kojima je grad izlepljen i približan broj kuća bez fasada širom zemlje. Učestalim prelepljivanjem plakata (koji se u suprotom pretvaraju u otpad) dobija se višeslojna struktura koja bi mogla da ima dobra toplotno izolacijska svojstva. Presovanjem plakata dobio bi se materijal koji je teško zapaljiv.  Kako se projekat zasniva na reciklaži i ekološkoj odgovornosti bilo bi potrebno da se na pre plakata na određena mesta postave vodootporne eko ploče koje su sačinjenje od recikliranih tetrapaka.

ReAktivacija

Pametna reciklaža koja nagrađuje. Projekat podstiče reciklažu i motiviše stanovništvo da sakuplja i selektuje otpad. U okviru projekta biće izrađeni inovativni elektronski kontejneri koji će svakom korisniku za sakupljeni reciklažni otpad dodeliti poene koje može zameniti za nagrade, vaučere (popuste) ili novčanu nadoknadu. Projektom je planirano i formiranje reciklažnih centara za prikupljanje veće količine otpada i preradu istog.

Safe Road

Ovaj tim radi na rešenju koje će prelazak vozila i pešaka preko šina učiniti sigurnijim. Kako postoji veliki broj puteva i staza koji se seku sa šinama (a posebno u ruralnim područjima) a koji su pritom nepravilno obezbeđeni, ovaj tim je osmislio automatizovan sistem koji će to učiniti. Safe road rešenju nije potrebno ljudsko upravljanje, ali mu je svakako potrebna ljudska ruka za izradu. U te svrhe ovaj tim planira da zaposli osobe sa invaliditetom i time dodatno poboljša život u lokalnoj zajednici.

DokTok

Dok Tok je ideja koja ima dva cilja. Prvi je pokretanje socijalnog preduzeća koje će omogućiti stabilno finansiranje programa podrške mladima koji napuštaju vaspitno – popravni dom, a drugi njihovo zapošljavanje. Ideja je nastala kao rezultat višegodišnjeg rada sa ovom populacijom koji je pokazao da nemogućnost zapošljavanja predstavlja najveći factor rizika koji mlade ponovo vraća na “loš put”. Da bi se problem prevazišao bilo je potrebno osmisliti preduzeće koje će ponuditi proizvod koji ne postoji na domaćem tržištu a čija proizvodnja i plasiranje ne zahteva dugotrajne I teške obuke. Taj proizvod su glasovne čestitke, pozivnice I promotivni materijali a namenjene su kako fizčkim tako i pravnim licima. Umesto dosadašnjih muzičkih čestitki ovaj proizvod opmogućava da se snimi željena poruka ili melodija. Naravno, postoji još puno mogućnosti kako bi ova tehnologija mogla da se koristi, a ovo je samo njihov početak.

Šta ima?

Projekat „Šta ima?“ kreira mrežu ugostiteljskih objekata u kojima će se jednom mesečno organizovati „Humanitarna kafa“. Tog dana ugostitelji se odriču zarade od prodatih kafa u humanitarne svrhe. Tako u prikupljanju pomoći može da učestvuje svako ko tog dana popije kafu, a taj prihod usmeravamo kao pomoć deci iz raznih ugroženih grupa (za decu obolelu od raka i za nezbrinutu decu). Time podižemo generalnu svest stanovništva o činjenju dobrih dela jer smatramo da je visoka svest najbitniji faktor koji utiče na kvalitet života u sredini u kojoj se nalazimo. Na sajtu projekta www.staima.rs možete videti lokale uključene u humanitarnu mrežu u saznati „Šta ima?“ u njima.

Zoundark

„Zoundark“ audio igra prikazuje probleme osoba sa oštećenim vidom široj javnosti, kreiranjem simulacije svakodnevnih problema slepog naučnika Pola, koji na svom putu otkriva zanimljiv svet koji se otvara samo osobama sa oštećenim vidom. Igrica je bazirana na audio tehnologiji realistične simulacije zvuka u prostoru. Kroz povratne informacije prikupljene od strane igrača koji su isprobali igricu, tim je stvorio jedinstvene uslove kako bi oni mogli na osnovu zvuka da steknu osećaj da se nalaze u najrazličitijim okruženjima, kao što su: more, džungla, šuma, prometna ulica i drugi.