1. Naslovna strana
  2. Zajednica
  3. Nagrađeni socijalni preduzetnici u okviru takmičenja Social Impact Award

Nagrađeni socijalni preduzetnici u okviru takmičenja Social Impact Award

Inovativne ideje mladih nagrađene su i ove godine na finalu najvećeg evropskog takmičenja za mlade posvećenom društvenom preduzetništvu „Social Impact Award“, koje u Srbiji sprovodi nevladina organizacija Razlivalište. Finale je […]

Inovativne ideje mladih nagrađene su i ove godine na finalu najvećeg evropskog takmičenja za mlade posvećenom društvenom preduzetništvu „Social Impact Award“, koje u Srbiji sprovodi nevladina organizacija Razlivalište. Finale je održano 6. oktobra u Beogradu.

Ukupno deset timova iz cele Srbije dobilo je priliku da uz tromesečnu mentorsku podršku i prisustvo na radionicama unapređuju rešenja za najveće svetske probleme kao što su nejednakost u društvu, nedostatak kulture, probleme koji se tiču ekologije, mentalnog zdravlja i druge.

Projekat „Zeleni zidovi“ osvojio je nagradu publike „Glas zajednice“ i dalju mentorsku podršku za razvoj, dok su projekti „3D Lab“, „Važna stvar“ i „One Pound“ pored toga dobili i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 evra početnog kapitala za pokretanje biznisa.

Nagrađeni tim „3D Lab“, iza koga stoje Dušan Mitić i Marko Milićević, razvili su sistem pomoću kog se plastičan otpad sakuplja, reciklira i pretvara u filamente za 3D štampače, odnosno proizvode koji se mogu ponovo prodavati. Na ovaj način oni žele da smanje plastični otpad, a povećaju uticaj cirkularne ekonomije.

Drugi nagrađeni tim „Važna stvar“ i Jovana Radovanović koja želi da nam ukaže na značaj i lepotu različitosti u društvu idejom da proizvodi i prodaje različite, rasparene, pamučne čarape oslikane crtežima dece iz svratišta, osoba sa hendikepom, mladih iz socijalno i materijalno ugroženih sredina. Takođe, Jovana želi da polovinu prihoda od projekta upućuje deci, mladima i ljudima koji su učestvovali u izradi crteža.

Treći nagrađeni tim je „One Pound“. Irena Ždrnja i Elena Gemović su odlučile da razbiju začarani krug prekomerne proizvodnje i bacanja hrane i stanu na put gladi, uz pomoć aplikacije One Pound. Ova aplikacija omogućava kupovinu preostale hrane iz pekara, marketa i restorana, po nižoj ceni, pri čemu se jedan deo donira onima kojima je to najpotrebnije, a smanjuje se količina bačene hrane.

Tim „Zeleni zidovi“ koji je osvojio nagradu publike „Glas zajednice“, predstavila je Teodora Nikolić. Zeleni zidovi omogućuju ljudima da uživaju blagodeti zelenila u okviru svog doma, radnog mesta, pa i vrevi grada. Ovi zidovi prečišćuju vazduh, smanjuju buku i vibracije, utiču povoljno na ljudsku psihu, i biodiverzitet gradova, a imaju i lep estetski efekat. Na ovaj način, drastično se poboljšava kvalitet života u gradovima i pomaže ekologiji.

„Ove godine program smo predstavili u okviru šest onlajn radionica koje je posetilo više od 90 mladih širom Srbije. Nakon izbora 10 najboljih ideja, učesnici su tokom procesa inkubacije imali priliku da stiču znanja i veštine iz različitih oblasti, i da usavršavaju svoje projekte uz pomoć mentora. Devet timova je stiglo do kraja i prezentovalo svoje ideje u finalu”, izjavila je Sara Čortan, koordinatorka projekta koji sprovodi organizacija Razlivalište, i dodala:“Ponosni smo na ovogodišnje timove koji su uspeli da rade na razvoju svojih ideja u vanrednim okolnostima i verujemo u njihove dalje uspehe“.

O pobednicima je odlučivao žiri u sastavu: Doc. dr Zoran Rakićević (Fakultet Organizacionih Nauka), Miloš Paunović (Nordeus), Teodora Pasulj (Coca-Cola HBC), Milan Vukoje (SAP), Miodrag Shrestha (GFA Consulting Group), Deniz Hoti (Connecting), Marija Mutić (Erste Bank) i Anja Varničić (UrbiGo).

Vrednost projekta je prepoznata i podržana od strane partnera programa: Ekonomski Univerzitet u Beču, Erste Stiftung, Impact Hub Vienna, SAP, Ambasada SAD u Srbiji, Erste Banka, Coca-Cola HBC Srbija, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.