• Godišnji sastanak SIA koordinatora!

    SIA zajednica se prostire preko tri kontinenta, a koordinatori iz različitih SIA država okupljaju se jednom godišnje u jednoj od zemalja članica, ove godine to je bila Slovačka, da razmene uspešna i manje uspešna iskustva sa lokala i zajedno rade na poboljšavanju programa.

    Ove godine fokusi su bili upravljanje inkubacijom, personalizovano prikupljanje sredstava, sklapanje i negovanje partnerstava. Kako su pored Srbije u SIA zajednicu uključene i komšije – Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora – razmatrali smo potencijal za stvaranje Balkanskog klastera koji bi iskoristio prednosti zajedničkog ekosistema i omogućio udruživanje ljudskih i materijalnih resursa kojima raspolažemo.

    U okviru ovog trodnevnog sastanka u Impact hub-u u Bratislavi je održana i partnerski događaj, otvorena diskusija na temu „Veštine za zajedničku budućnost“. Na ovom događaju, organizovanom od strane SIA međunarodnog tima i Višegradskog fonda, govorilo se o tome kako je region Centralne i Istočne Evrope već duže vreme suočen sa mnogim socijalnim i ekonomskim izazovima. Zaključak je da odgovor na njih moraju biti udruženi napori svih aktera društva – od političara na visokim položajima i lokalnih lidera, do socijalnih preduzetnika i angažovanih mladih ljudi – na omogućavanju održivog razvoja njihovih zajednica.

    Poseban osvrt na sastanku bio je na pripremanje međunarodnog SIA samita koji se ove godine dešava u novembru u Gruziji! Tamo će se okupiti svi nacionalni SIA pobednici, a mi jedva čekamo da naše pobedničke timove upoznamo sa ostatkom SIA zajednice.