• SIA 2019 – KO SU NAJBOLJI MLADI  DRUŠTVENI INOVATORI SRBIJE?

  U četvrtak, 3. oktobra je u Kulturnom centru GRAD svečano zatvoren program Social Impact Award (SIA) za 2019. godinu, u okviru konferencije Može drugačije 2.0. Deset timova koji su ušli u finale i proveli sa nama dobar deo svog leta imali su priliku da prezentuju finalna rešenja pred žirijem i publikom.

  Tako dolazimo do pobednika ovogodišnjeg takmičenja. Žiri je odabrao tri ideje sa najvećim potencijalom da doprinesu rešenju društvenih ili ekoloških problema. Još jedna nagrada – “nagrada zajednice” je pripala timu čija ideja je dobila najveći broj vaših glasova putem online glasanja. Nagrada žirija sastoji se od mentorske i novčane podrške od 1500 evra i puta na međunarodni SIA Samit u Kijevu, gde se okupljaju pobednici iz svih zemalja u kojima se ovaj program sprovodi.

  Dakle, ko su ovi ljudi?

   

  KO ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA SVETSKOM SIA SAMITU?

   

  ANORA – pametna rukavica za slepe. Igor Sužnjević i Nikola Krstić su idejni tvorci rukavice koja slepim ljudima omogućava rapsoznavanje različitih novčanica, boja, objekata i olakšava im svakodnevne aktivnosti. 

  ZIPOVER – Tijana Savić i Kristina Radovanović se bave proizvodnjom nepromočivih torbi, pri čemu zapošljavaju osetljivu grupu žena koje borave u kazneno-popravnim ustanovama i time ih osnažuju i osposobljavaju za rad pri izlasku na slobodu.

  TAKE CARE – Brojni tim sastavljen od pet prijatelja – Stefana Đokića, Vojislava Dimitrijevića, Milana Ivkovića, Marka Ilića i Nenada Đorđevića posvetio se brizi za stare. Ovi momci su napravili pametnu kutiju za lekove namenjenu starijim i senilnim osobama. Kutija vas obaveštava kada treba da popijete koji lek i u kojoj dozi i čuva ove podatke tako da imate uredan pregled o količini popijenih lekova.

  PUBLIC KITCHEN INFRASTRUCTURE – Tim koji se bori sa problemom traćenja i bacanja jestive hrane, razvijanjem aplikacije i mreže za distribuciju hrane između velikih proizvođača i supermarketa sa organizacijama (kao što je Crveni krst)  i krajnjim korisnicima – ugroženim porodicama. Članovi ovog tima su Tomas Momčilović, Gordana Jovanović, Filip Krivokapić, Dušica Mladenović i Ilija Veselinović.

  Osim samog SIA finala, konferencija Može drugačije 2.0 je okupila  još ljudi koji se u okviru svojih života i poslovnih okruženja vode filozofijom “može drugačije”. U panelu su učestvovali Ana Boroš-Todić iz kompanije Vip mobile, Sanja Burg iz L’oreal Srbija, Miodrag Shrestha iz GIZ-a, Jovana Paljić iz kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Stanislava Vučković iz UNICEF-a u Srbiji.

  Pored toga organizovali smo i takozvani Open space koncept, gde su svi učesnici konferencije imali priliku da sednu sa sto i porazgovaraju sa svojevrsnim pokretačima i izuzetnim ljudima – Lanom Nikolić, koja vodi emisiju “Perspektiva” na Radio Beogradu 202, Igorem Simićem, multimedijalnim umetnikom i osnivačem Demagog studija, Srđanom Garčevićem koji vodi podkast Pokretači i blog The Nutshell Times i The Belgradist i Jovanom Paljić koja radi na razvoju društveno odgovornog poslovanja u okviru kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

  Važno je pomenuti još dva ključna igrača na ovom događaju – Super Bake koje su nam pripremile posluženje i Sonju Dakić, koja je uz nas od naših prvih koraka i kojoj smo ovom prilikom uručili specijalnu “nagradu zahvalnosti” Razlivališta.

  Hvala svima koji su bili sa nama i ove godine. Čestitamo pobednicima i vidimo se u Kijevu!

   

  JOŠ NEŠTO O SOCIAL IMPACT AWARD PROGRAMU

   

  Social Impact Award je najveće omladinsko edukativno takmičenje na temu društvenog preduzetništva. Organizuje se u 20 zemalja na tri kontinenta, a u Srbiji ovo takmičenje organizuje udruženje Razlivalište. Razlivalište je neprofitna organizacija osnovana 2014. godine sa idejom da spreči odliv mozgova iz Srbije, upozna mlade ljude sa društvenim preduzetništvom, stvori ohrabrujuće okruženje i pruži podršku razvoju preduzetništva mladih. SIA program u Srbiji podržavaju Coca Cola HBC Srbija, Erste banka, Vip Mobile, L’Oreal, GIZ YEP, Ministarstvo omladine i sporta, Ambasada SAD u Srbiji i Western Balkans Fund.

  Ovo je peta godina za SIA program u Srbiji, a deseta u svetu. Program traje čitave godine, besplatan je i namenjen mladima. Ako vas ova tema intrigira, imate ideju, želite da se uključite ili naučite nešto više o društvenom preduzetništvu, pratite nas na Facebook-u ili Instagram-u.