• SIA finalisti 2016

  Osam ideja koje menjaju društvo su prošle u finale Social Impact Award 2016. Tokom leta, ovih osam timova dobijaju podršku kako bi svoje ideje razvili kroz mentorski program i radionice. Četiri najbolje ideje će biti nagrađene – ideja izglasana od strane zajednice osvojiće put na međunarodnu konferenciju u Beču i mentorsku podršku, a tri nagrade dodeljene od strane žirija će pored toga dobiti i 1.500€.

  Došlo je vreme da vam predstavimo Social Impact Award 2016 finaliste!

  Ketering radionica „Studenti zajednici“

  Ideja koja je nastala kao studentska vežba na strukovnim studijama Menadžment u ugostiteljstvu iz Sremskih Karlovaca. Kroz ketering radionicu studenti bi pripremali obroke po pristupačnim cenama za starije sugrađane iz Sremskih Karlovaca i  za njih vršili besplatnu dostavu na kućnu adresu. Pored pomoći starijima, ova radionica služi kao edukativni centar i prilika za praksu za studente.

  P[r]ozorište

  P[r]ozorište ima za cilj razvijanje kritičkog mišljenja kroz pozorište, kao i promociju kulture. Ideja će biti sprovedena kroz kreiranje jedinstvene internet platforme koja će okupiti sva pozorišta u Srbiji, organizovanje pozorišnih tribina, kao i kroz kreiranje kulturnih ekskurzija.

  Prezalogaj

  Prezalogaj ima za cilj da ekonomski osnaži žene koje su preživele porodično nasilje. Prezalogaje (ukusne i zdrave sendviče, tortilje i kolačiće) proizvodile bi žene iz Sigurnih kuća, a oni bi se zatim distribuirali u kafiće i markete.

  Retoy

  Ideja koja utiče na društvo na tri načina – upošljava osobe sa invaliditetom, reciklira prirodne materijale i kreira prirodne i zdrave igračke za decu.

  Sa problemima na ti

  Želja da pomognu mladima da se izbore sa emotivnim problemima pretvorila se u ideju Sa problemima na ti. Kroz psihološke radionice, ali i karijerno vođenje i savetovanje, dve mlade psihoterapeutkinje žele da pomognu mladima. Sve ove usluge bile bi besplatne za mlade Rome i Romkinje.

  Srce za ptice

  Udruženje Herc je pronašlo način da dodatno pomogne svojim korisnicima sa neurotskim poremećajima. Kroz radno-okupacionu terapiju pravljenja kućica za ptice, žele da pomognu svojim korisnicima, ali i doprinesu rešavanju problema izumiranja vrabaca i ostalih ptica u urbanim sredinama.

  Teillor

  Brend papuča Teillor je već počeo sa radom, ali sada žele da nadograde svoje poslovanje kroz kreiranje Uber-like platforme. Stvaranjem ove platforme pruža se prilika krojačicama u zrelijim godinama, koje nedovoljno zarađuju ili su ostale bez posla, da rade iz svojih domova i tako obezbede sebi sredstva za život.

  Zeleni krovovi

  Uočivši sve manje zelenih površina, ovi mladi Novosađani odlučili su da stvaraju zelene oaze i bašte na ravnim krovovima stambenih zgrada. Na ovaj način pomažu stanarima da uštede čak jedan mesečni račun za električnu energiju tokom godine, ali i da kreiraju zajednički zeleni prostor za druženje, relaksaciju i različite aktivnosti stanara.