• “Bitno je znanje testirati u realnom životu” – Filip Josipović

  Uspeh Social Impact Award programa zavisi u mnogome od mentora i ekperata koje okupljamo da rade sa našim finalistima. Jedan od onih ljudi koji su uvek spremni da svoje znanje i iskustvo iz biznisa i marketinga podeli sa našim takmičarima je i Filip Josipović, produkt marketing mendžer u Majkrosoftu. Pre nego što je postao deo tima ove globalne korporacije, Filip je proveo 6 godina u marketinškoj kompaniji i 4 godine u neprofitnom sektoru.

  Sa nama je podelio svoje mišljenje o neformalnom obrazovanju, socijalnom preduzetništvu i iskustva iz rada sa SIA finalistima.

                                   

  Trenutno si zaposlen u Majkrosoftu kao produkt marketing menadžer. Šta to tačno podrazumeva?

  Podrazumeva koordinaciju i organizaciju velikog broja aktivnosti, praćenje metrika koje pokazuju njihovu uspešnost, kao i strateško planiranje marketing i prodajnih aktivnosti u vezi sa proizvodom za koji sam zadužen. Podrazumeva praćenje uspešnosti našeg proizvoda kroz više tržišta i klijenata, kao i organizovanje korektivnih akcija za slučaj da metrike odstupaju od cilja.

  Kako je na tebe uticao rad u neprofitnoj organizaciji na tvom putu do rada u jednoj od najvećih korporacija?

  Imao sam priliku da učim, da radim na konkretnim projektima, kao i mogućnost da grešim tokom celog procesa. Naučio sam da volim izazov, da se ne plašim nepoznatog i stekao stav da za sve postoji rešenje ako svaku situaciju gledate kritički i iz više uglova. Pored svega navedenog, organizacija u kojoj sam radio u velikoj meri je bila orijentisana ka biznisu, tako da me je ceo taj proces prilično dobro pripremio za kasniji poslovni život.

  Pridružio si se Social Impact Award programu u 2016. godini kao mentor, a zatim i u 2017. kao ekspert. Kako je SIA na tebe uticala i šta si naučio od učesnika?

  Ceo rad na SIA programu i priča sa svim tim ljudima meni pruža priličan osećaj zadovoljstva, jer je jako prijatno kada vidite mlade ljude koji imaju prilično dobre ideje, kao i veliku želju da ih ostvare, a sve to sa ciljem da učine nešto dobro za ljude oko sebe. Pored toga, s obzirom da sam se susreo do sada sa projektima koji su dosta različiti jedan od drugog, imam priliku i da naučim dosta o nekim stvarima sa kojima ne bih imao priliku da se susretnem u svakodnevnom poslu.

  Prema tvom mišljenju, koliko naše formalno obrazovanje razvija preduzimljivost? Kako vidiš ulogu neformalnog obrazovanja u ovoj oblasti?

  U periodu dok sam bio student, ne u preteranoj meri, nadam se da se to promenilo u međuvremenu. Ako želite da na bilo koji način učestvujete u poslovnom svetu, preduzimljivost je neophodna, a s obzirom da se tom delu ne posvećuje tolika pažnja tokom fakulteta, neformalno obrazovanje, iz moje perspektive, mora biti sastavni deo svake škole. Fakulteti su jako bitni za razvoj osnovnog znanja, kritičkog razmišljanja, kao i za razvoj samog pojedinca, ali je isto tako bitno imati priliku da sva ta znanja testiraš u “realnom životu” kako biste iz prve ruke videli da li nešto funkcioniše ili ne. Jedno bez drugog u modernom svetu jednostavno nije potpuno.

  Kako pomatraš vezu između profita i društvenog dobra (društvene korisnosti)?

  Mislim da profit i društvena korisnost ne isključuju jedno drugo, osim što je teže ostvariti profit kroz aktivnosti koje u suštini imaju kao krajnji cilj neku društvenu korist. Iz moje perspektive poboljšanje ove situacije zavisi dosta od toga na šta je dat fokus od strane države i samog društva, jer dosta ovakvih aktivnosti zahtevaju neku inicijalnu pomoć i razumevanje, kako bi dugoročno ostvarili profit jer najčešće imaju dosta dugačak period pre nego što postanu likvidni.

  Šta bi poručio budućim takmičarima SIA programa?

  Gledajte na vaše projekte i ideje sa puno vere i želje za uspehom, jer je to jedino što će vas i dalje motivisati da nastavite ukoliko se desi da sve ne ide po planu, ali isto tako zadržite kritički stav prema njima kroz stalno preispitivanje, jer je sa druge strane, to jedino što će omogućiti da projekat ostane na pravom putu i napreduje kad sve ide kako treba.

   

  Hvala Filipe na vremenu koje ulažeš u SIA! 

  Ako želiš da i ti postaneš učesnik ili učesnica SIA programa, možeš da razvijaš svoje ideje kroz naše radionice ili da ih prijaviš na naš konkurs.

  SIA soon!