• IMAMO SIA 2019 FINALISTE!

  Ovo je trenutak koji smo čekali! Nakon SIA kick-offa, karavana radionica koji smo ove godine sproveli sa partnerskim organizacijama širom Srbije, otvorenog konkursa i nekoliko desetina vaših prijava, naš stručni žiri je izabrao 10 veličanstvenih. Stvaraoci ovih ideja provešće leto sa nama i svojim budućim mentorima, a sve počinje u Skoplju, gde lansiramo SIA inkubaciju zajedno sa finalistima iz drugih delova zapadnog Balkana.

  Ko su ti ljudi i njihove ideje?

  ALGIOX

  Grupa mladih inženjera koja je osmislila održiv sistem za pročišćavanje vazduha u zatvorenim prostorijama pomoću algi.

  FOR KIDS LIKE YOU

  Ideja iza ovog projekta je inkluzija dece sa autizmom – kroz tretman i terapiju koja uključuje i njihove roditelje, porodicu i životinje, u vidu aktivne igre i treninga.

  MARINO DESIGN

  Ovaj tim se bavi proizvodnjom umetničkih ručnih radova od 100% recikliranog papira. Kreiranjem umetničkih predmeta, prevashodno lampi, bave se mladi dizajneri, a u delo ih pretvaraju žene iz osetljivih socijalnih grupa.

  ZIPOVER

  Ova grupa želi da pruži podršku ženama koje napuštaju zatvorske ustanove, kroz dizajn i prodaju specijalnih torbi za kišno vreme.

  PAMETNA RUKAVICA ZA SLEPE – ANORA

  Rukavica za slepe je inovativni multifunkcionalni uređaj koji slepim i slabovidim ljudima omogućava lakšu orijentaciju u prostoru, prepoznavanje boja, intenziteta svetlosti, različitih novčanica.

  POSAO ZA SVE

  Podrška u zapošljavanju i inkluziji osoba sa invaliditetom – stvaranje internet platforme koja pruža mogućnost zaposlenja osobama sa invaliditetom, za kompanije koje će biti klijenti platforme.

  PREPREDENO

  Ovaj projekat rešava problem loše povezanosti između ponude i potražnje na tržištu vune u Srbiji. Njihovo rešenje osmišljeno je da podstakne pristup potrošača domaćim proizvodima, kvalitetan i održiv izvor prihoda kod proizvođača i održivost kada je reč o resursima vune.

  PUBLIC KITCHEN INFRASTRUCTURE

  U cilju rešenja jednog od najvećeg izazova našeg vremena – traćenja i bacanja hrane, ovaj tim je osmislio platformu koja bi povezivala supermarkete, poljoprivredna gazdinstva i ostale proizvođače i distributere hrane sa krajnjim korisnicima.

  SVETLIMO U MRAKU

  Kreativno rešenje za širenje savremenog građanskog obrazovanja i osvrt na probleme s kojima se susrećemo, u vidu mreže za kreiranje i distribuciju radio drama i govrnih emisija koje se fokusiraju na društveni aktivizam.

  TAKE CARE

  Tim se bavi razvojem proizvoda koji će pomoći starijim sugrađanima. Rade na implementaciji sistema u vidu pametne kuće koji će voditi računa o starijim i senilim osobama, njihovom kretanju, vitalnim znacima, redovnom uzimanju medicinske terapije.

  Svim učesnicima tim SIA Srbija želi dobrodošlicu u porodicu i srećno lansiranje SIA vizije u kosmos!